“Mītavas čiekurs” – Svētes pagasts, Jelgavas novads

Nelielajā ģimenes uzņēmumā netālu no Jelgavas top Latvijas priežu pumpuru un čiekuru produkti imunitātei un elpceļu veselībai. To izgatavošanā ļauts ieskatīties arī apmeklētājiem. Ekskursijas laikā  saimnieks pastāstīs par mūsu priežu vērtībām, to pielietojumu, demonstrēs čiekurzaptes gatavošanu, piedāvās degustāciju un dos iespēju iepirkties.

    • https://mitavasciekurs.lv/ 
    • https://www.facebook.com/mitavasciekurs 
    • Bērzu iela 2, Atpūta, Svētes pagasts, Jelgavas novads, LV-3008, GPS: 56.613128, 23.6761077.
    • Reinis Artimovičs: +371 28 469 842, [email protected] 
    • Darba laiki: I-V: 9-18, VI: 10-16, apmeklējuma cena 5 EUR (par šo summu apmeklētājs saņem atlaidi produkcijas iegādei).
    • Apmeklējums un visi pakalpojumi jāpiesaka iepriekš.
    • Valodas: latviešu

Piedāvājums: ekskursija (uzņem grupas no 8 līdz 25 personām), produktu degustācija un iegāde. Kā aizbraukt: Waze atrod “Mītavas čiekurs”, no Jelgavas ar autobusu 14A jābrauc līdz galapunktam (Tilta iela). Pieejamība: ar vieglo auto var piebraukt pie vārtiem, lielo autobusu labāk atstāt Tilta un Baložu ielas krustojumā un aiziet 90 m kājām. Apmeklējums pieejams vecākiem ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ratiņkrēslā, ar kruķiem, drīkst apmeklēt ar mājdzīvniekiem.

Artimoviču ģimenes bizness aizsākās pavisam nejauši. Kad aptiekas zāles un antibiotikas nelīdzēja vecākā dēla Jēkaba klepus ārstēšanai, mamma Inga uzsāka meklēt alternatīvus dabas līdzekļus, lai cīnītos ar ieilgušo kaiti. Tā ģimene nonāca pie sava pirmā produkta priežu čiekuru sīrupa.

Pat našķi ir veselīgi 

Mazajā ģimenes uzņēmumā kopš 2019. gada top veselīgie Latvijas priežu produkti. Jau gadu simteņiem priede ir izmantota tautas dziedniecībā, apliecinot seno patiesību, ka dabai piemīt milzu spēks, vien vajag prast to izmanto savā labā. Priežu pumpuri un čiekuri ir jaudīgi ieroči cīņā pret saaukstēšanos, angīnu, klepu un noder gan profilaksei, gan jau saslimšanas laikā.

“Mītavas čiekura” produkcija ir daudzveidīga, te ražo sīrupus un čiekurus sīrupā, ievārījumus ar medu un ogām, tēju, imunitātes stiprināšanai  vērtīgus našķus  čiekuru-kadiķogu karameles, čiekuru zefīru un želejkončas, pat piecu veidu čiekuru šokolādes.

Produktus gatavo zemā temperatūrā, lai saglabātu priežu čiekuru veselīgās un vērtīgās īpašības. Viss tiek gatavots tikai no dabīgām izejvielām un simtprocentīgi ir roku darbs. Tāpēc strādā visa SIA “Mītavas čiekurs” dibinātāja un vadītāja Reiņa Artimoviča ģimene – arī sieva, abi dēli un mazā meitiņa.

Uzņēmuma vīzija veselīga sabiedrība un vide, kurā dzīvojam! Tādēļ “Mītavas čiekurs” piekopj bezatkritumu pieeju un plāno uzsākt ražot bezcukura produktus. To iepakojums ir otrreiz pārstrādājams.

Uz mežu pēc pumpuriem un čiekuriem

Produkcijas ražošana sākas ar priežu pumpuru un čiekuru savākšanu. Ir jādodas uz mežu un jārauj čiekuri no koka, pakāpjoties uz kāpnēm, lai varētu aizsniegt. Pēc tam mājās tos šķiro, atbrīvo no skujām, sadala pēc lieluma un sasver, lai būtu ērti gatavot. Sagatavotie čiekuriņi tiek ievietoti saldētavā, lai ražošana būtu iespējama visu gadu. 

Pumpurus ievāc februārī un martā. Zaļos priežu čiekurus ievāc tikai trīs nedēļas – maija sākumā vai vidū –, atkarībā no tā, kāds ir pavasaris. Tieši pavasara beigās tie satur visvairāk cilvēka organismam vērtīgo ēterisko eļļu un sveķus. Viss ražošanas process praktiski notiek divus mēnešus gadā – maijā un jūnijā. Priežu čiekurus, kurus nepārstrādā, sasaldē un uzglabā saldētavās. Savukārt priežu pumpurus izžāvē zemā, 40 C0 temperatūrā, lai tos varētu turēt  visu gadu un tie saglabātu maksimāli daudz ēterisko eļļu savienojumus.  

Vārām čiekurzapti! 

Visu sīkāk uzzināt, dzirdēt un savām acīm redzēt var ekskursijas laikā ražotnē. Apmeklētāji tiks iepazīstināti ar priežu produkcijas vēsturi, iegūs praktiskas zināšanas produktu pagatavošanai un paši iemēģinās roku. Būs iespēja nodegustēt un novērtēt ražotnes produktus un tos iegādāties. Aktīvākie apmeklētāji tiks arī pie balvām.  

Ekskursijas laikā tiek demonstrēta čiekurzaptes vārīšanas meistarklase. Ekskursijas noslēgumā zapti pilda burciņās, katrs no ekskursantiem saņem tukšu etiķeti, uz kuras jāraksta kāds novēlējums vai zīmējums un tas jāuzlīmē uz sapildītās burciņas. Šīs burciņas paliek “Mītavas čiekurā” un Ziemassvētkos tiek dāvātas senioriem pansionātos un tām Latvijas ģimenēm, kam ikdienas prieki tiek reti. 

“ Mītavas čiekurs” produktus ir iespējams iegādāties interneta veikalā www.mitavasciekurs.lv, dažādās tirdzniecības vietās, pārsvarā dabas preču veikalos, lielākajās Latvijas pilsētās.

© Anita Banziņa, 30.06.2021.

Informācija aktualizēta 30.06.2021.
Foto no “Mītavas čiekurs” arhīva.

Apkārtnē. Jelgavas  pilsētas apskates objekti: Svētes palieņu laipas, Jelgavas Pasta sala, Jelgavas pils, Karameļu darbnīca un citi. Tuvākajā apkaimē arī ZELT smiltsērkšķu dārzs.



Rezervē naktsmājas Jelgavā



Booking.com