Mājražotājs “Embūtes garšaugi”

Garšaugu un dārzeņu prezentācijas un degustācijas iepriekš piesakoties.

  • +371 26 302 377 (Ineta Jurķe-Miķelsone), [email protected]
  • Kalnu iela 1, Vībiņi, Embūtes pagasts, Vaiņodes novads, LV-3436

Mājražotājs SIA “Miju” nodarbojas ar dārzeņu un garšaugu audzēšanu un žāvētu garšaugu maisījumu ražošanu, izmantojot produktus tikai no pašu saimniecības. Lietojot šīs piedevas, var samazināt sāls patēriņu un aizstāt ievestās garšvielas un pārtikas piedevas ar vietējām.

Saimnieki ražo žāvētu garšaugu maisījumus un vitamīnu tējas pilnā ciklā – no sēklas līdz garšvielu paciņai. Saimniecības dobēs un siltumnīcās aug plašs dārzeņu un garšaugu klāsts – dilles, sīpoli, ķiploki, maurloki, piparmētras, salvija, timiāns, koriandrs, izops, estragons, pupumētra, čili, baziliks. Izmanto arī savvaļas augus – nātres, gārsas, vībotnes, pienenes, pelašķus, raudenes.

Garšaugus audzē pēc bioloģiskās lauksaimniecības principiem, žāvē uz malkas plīts īpašā žāvējamā skapī un gatavo nelielos daudzumos. Produkti nesatur sāli un konservantus, tiek izmantoti dabiskie skābinātāji – aličas,  sarkanās jāņogas, rabarberi, irbenes.

Ar produkciju var iepazīties un to iegādāties izbraukuma prezentācijās un degustācijās Embūtes TIC telpās vai citur pēc vienošanās. Specializētas programmas bērniem un skolēniem, senioriem, ģimenēm, ēdināšanas nozares profesionāļiem, ārvalstu tūristiem. Programmā: stāstījums par saimniecību, ražošanas procesu, uzdevumi/spēles viesiem un balvas, degustācija, iespēja iegādāties produkciju. Embūtes garšaugi iegādājami arī mājražotāju tirdziņos Kurzemē, mājražotāju veikalos Grobiņā, Saldū, Brocēnos, Liepājā.

Bija laiks, kad tika likvidētas lauku skolas. Tika slēgta arī Embūtes pamatskola, kur par direktori strādāja Ineta Jurķe-Miķelsone. Nu nācās dzīvē ko mainīt un domāt, ko darīt tālāk. Saimniecībā tiek audzēti dārzeņi, garšaugi, kurus sažāvējot var lietot kā garšvielas, gatavojot dažādus ēdienus ziemas periodā. Dabā sastopami augi, kurus mēs ikdienā nepamanām un neiedomājamies, ka tos var pielietot kā garšaugus, tā radās ideja, ka, žāvējot dārzeņus, garšvielas, kas aug pašu dārzā, un klāt pievienojot augus, ko piedāvā daba, samaisot dažādos variantos, rodas jauna produkcija. Iepazīstot jaunas garšas un veidojot garšu salikumus, veidojas garšvielu maisījumi, kurus var pievienot, gatavojot zivju, gaļas, kartupeļu, rīsu ēdienus un dažādas zupas. Garšvielām nav pievienota sāls.

Garšvielas var sajaukt ar krējumu un izmantot kā mērcīti, kā arī ar sviestu, un tam veidojas interesanta krāsa, konsistence un garša.

Valsts Lauku tīkla ekonomiskās veicināšanas programmas ietvaros Ineta ir tikusi pie sen lolotas ieceres – savas atpazīstamības zīmes un vienota noformējuma.