Kazu ganāmpulks un siera ražotne Z/S “Līvi” – Bērzaunes pagasts, Madonas novads

Zemnieku saimniecība “Līvi” Gaiziņkalna pakājē nodarbojas ar kazu audzēšanu, kazas piena produkcijas gatavošanu un realizāciju. Te var apskatīt ap 300 kazu, priecāties par kazlēnu rotaļām, degustēt sieru un saldējumu. “Līvi” ievēro bioloģiskos saimniekošanas principus un produkcijai nelieto ķīmiskus konservantus. Klīst runas, ka mutīgais saimniecības īpašnieks Raimonds Melderis ir tuvs Minhauzena radinieks. Tās baumas neizplata saimniecības ļaudis, bet gan apmeklētāji, nespējot noticēt Raimonda krāšņajiem un nepieradinātajiem stāstiem. Viņš mīl izklaidēt cilvēkus un padarīt dienu saulaināku un mirdzošāku!

    • https://zslivi.lv/
    • https://www.facebook.com/zslivi/
    • “Ozolkrogs”, Bērzaunes pagasts, Madonas novads, LV 4853, GPS 56.8244, 25.9947 
    • Dace Meldere: +371 29 180 251, [email protected]; Raimonds Melderis: +371 29 187 164
    • Veikals strādā katru dienu no plkst.8.00  līdz 17.00. Apmeklējumu un visus pakalpojumus jāpiesaka iepriekš.
    • Apmeklējuma maksa (2021): līdz 7 personām  20 EUR no grupas, grupām virs 7 personām  2 EUR  pieaugušajiem, 1,50 EUR skolēniem, bērniem bez maksas. Tomātu zupa ar kazas sieru – 1,50 EUR no personas.

Piedāvājums: kazu fermas apskate, kazu vērošana, sieru degustācija un iegāde, stāstu un pastāstu, ticamu un mazāk ticamu stāstu klausīšanās. Iepriekš saskaņojot, piedāvā tomātu zupa ar kazas siera bumbām, kazas piena saldējums.

Atslēgties no ikdienas rūpēm 

Zemnieku saimniecība “Līvi” ir mīlošas ģimenes uzņēmums, kas atrodas pašā Latvijas viducī, Gaiziņa pakājē. Saimnieki – Raimonds un Dace – galveno uzsvaru liek uz kazas siera radīšanu un šīs delikateses kultūras attīstīšanu Latvijas un pasaules mērogā. Mērķis ir ļaut visiem iemīlēt Latvijas dabas sniegtās veltes un baudīt tās labumus. Ikdienas steidzīgajā ritmā “Līvi” aicina nerimstošos pasaules klejotājus iegriezties saimniecībā un pagaršot sieru, notestēt kazas piena saldējumu un nobaudīt tomātu zupu ar kazas siera bumbiņām.

Apmeklētājiem ir iespēja apskatīt prāvo kazu saimi ar tās 300 iemītniecēm. Ja esat atbraukuši pašā dienas viducī un kazas aizdevušās ganību ārēs, tad ir iespēja iepazīties ar pundurkazu ģimenīti – tā ir radusi izklaidēt gan lielus, gan mazus skatītājus. Ja vēlaties kļūt kazām par īpaši tuviem draugiem un iegūt to uzticību, noteikti paņemiet līdzi maizi, burkānu vai kādu citu našķi. Pēcpusdienā ir iespēja būt klāt tajā maģiskajā brīdī, kad kazas slauc.

Darbs, kas sagādā prieku

Raimonds ir veterinārārsts un kazkopis, bet sieva Dace ir farmaceite, viņai pieder Bērzaunes aptieka. Pabeidzot Medicīnas skolu, Dacei bija doma stāties Medicīnas institūtā, bet izgāja par sievu pie Raimonda un studiju vietā sākās ģimenes dzīve. Viņus iepazīstināja Raimonda brālis. Kad bija pazīstami tikai divas nedēļas, jau bija gatavi precēties. Pārim ir trīs bērni – Līva (20), Didzis (17) un Laura (10). Melderu ģimene dzīvo Raimonda vecvecāku celtajās mājās “Apariņas”, kas atrodas Bērzaunes pagasta centrā. Māja ir būvēta 1920. gadā, bet katra nākamā paaudze to ir paplašinājusi. Nosaukums cēlies no vārda “apart”, bet, tā kā kalnainā apkārtne nav piemērota zemkopībai, tad mājas nosauktas par “Apariņām”.

Raimonds vispirms sāka nodarboties ar cūku mākslīgo apsēklošanu, bet 2004. gadā viņam piedāvāja iegādāties simt kazas. Kazkopis, kas vēlējās tās pārdot, esot teicis, ka tā var kļūt bagāts, un tas ir izklausījies gana vilinoši. Raimondam iepriekš nav bijis nekādas pieredzes darbā ar kazām, bet mantkārība ņēmusi virsroku. Dace atceras, ka vīra lēmums par kazu iegādi viņu pārsteidzis nesagatavotu. “Tolaik tikko biju sākusi strādāt aptiekā, mājās divi mazi bērni, bet Raimonds nolēmis audzēt kazas. Līdz tam kazas biju redzējusi tikai bildē…”. Par laimi, kazas nāca komplektā ar diviem slaucējiem. Kopā ar kazām tika piespēlēti arī biznesa partneri. Viens no kuriem ir slavenais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, ar kuru “Līvi” sadarbojas joprojām.

Nu Raimonds ir nopelniem bagāts kazkopis – 2009. gadā no Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera rokām viņš saņēmis Atzinības krusta diplomu, kurā godināts par Atzinības krusta kavalieri. “Vēl šodien brīnos par to, ka daru to, kas patīk, un mani vēl apbalvo”.

Viss paveikts pašu spēkiem 

Dace neslēpj, ka sākumā ar kazas siera tirgošanu pārāk spoži neveicies. “Latvieši kazas siera produkciju nespēj novērtēt. Tirgū mums vaicāja – kāpēc piedāvājat kazas, nevis govs piena sieru? Pircējiem likās pazemojoši iegādāties kazas piena sieru, lai gan patiesībā tā ir delikatese. Madonā savus pircējus jau esam pieradinājuši pie kazas siera un degustācijas vairs nav jārīko. Ja visā Latvijā šo sieru tā cienītu kā Madonā, tad mums būtu nevis viena, bet divdesmit kazu fermas” – ir pārliecināta Dace. Raimonds paskaidro, ka tagad paši vairs ar produkcijas tirgošanu neaizraujas. Katram jādara savs darbs. Vieni ražo, citi tirgo.

– Vīrs ir saimniecības vilcējspēks un ideju ģenerators. Kad Raimonds saspārnojas par daudz, mēs viņu piebremzējam. Un, protams, kad nepieciešams, mēs ar bērniem dodamies palīgā. Taču es neuzskatu, ka bērniem obligāti būtu jāturpina mūsu iesāktais darbs. Kazkopība ir mūsu izvēle, un negribu, lai bērni to uztvertu kā slogu. Reiz dēls tā žēlīgi teica – man jau te būs jāpaliek par saimnieku. Viņa balsī bija dzirdama nolemtība. Taču mēs paši vēl esam spēka gados. Drīzāk jau mazbērni varētu būt mūsu darba turpinātāji, ja viņi to vēlēsies.

Mēs dzīvojam gandrīz kā pilsētnieki. Madona ir tikai desmit kilometru attālumā. Vecākā meita studē Rīgā, bet abi jaunākie bērni mācās Madonā. Viņi nav auguši kopā ar lopiem, jo kazu ferma atrodas trīs kilometrus no mājām. Sešos vai septiņos vakarā darbs fermā ir beidzies, un mēs baudām mājas dzīvi gluži kā pilsētnieki. Cenšamies ar Raimondu vakaros par kazām vairs nerunāt.

Kazas siers visām gaumēm 

Vistīrākā lauku gaisa un putnu dziesmu ieskautas, saimniecības skaistules kazas dod ekoloģiski tīru pienu, ļaujot “Līviem” ražot dažāda veida gardus kazas piena sierus. Pazīstamākais ir siers “Labrīt” ar ķiplokiem, bet ir arī sieri citām gaumēm – “Āboliņsiers” ar āboliņu, “Baltais” jeb pilnīgi naturāls kazas piena siers, kur vienīgā piedeva ir sāls, “Baraviku siers” ar baraviku garšvielām un “Kaņepju” kazas siers. Pašlaik tirdzniecībā piedāvā 6 veidu mīkstos sierus, kazas gaļas konservus, konfektes, saldējumu un saldās siera bumbas.

©  Ruta Olte, 08.04.2021.

Informācija aktualizēta 03.05.2021.
Foto no z/s Līvi arhīva, Paulis Stars