Mārtiņa Vāgnera Vīna dārzs un vīnotava “Vini Curlandia” – Rendas pagasts, Kuldīgas novads

Atbrauc ciemos! Atbrauc, ja patīk vīns; brauc, ja nepatīk, –  kas zin, ja nu iepatīkas? Un ļaujies pagaršot. Lai mutē tās četras garšas iekustas, ieviļņojas un saslēdzas uz “patīk vai nepatīk”. Bet kamēr “patīk/nepatīk” vērtē mute, ausis lai ieklausās stāstos nedaudz par vēsturi, nedaudz par vīnu, vīnogām, tenkām un patiesībām, kā tad tas ir – audzēt ziemeļos dienvidus.

Piedāvājums: ekskursija pa vīnogulāju, iepazīšanās ar vīna ražošanu, vīnu degustācija, vīnu iegāde, gleznu galerija, dabas taka ar Abavas ielejas kokiem un augiem. Kā aizbraukt: pirms iebraukšanas Rendā no Sabiles puses tieši pirms tilta pār Abavu jāgriežas pa labi (kā atpazīstamības zīmi jāsameklē glāzīti uz melna fona). Turoties visu laiku pa kreisi un sekojot glāzītēm, nonāksiet vīna dārzā. Ja brauc no Kuldīgas puses, tad pārbraucot tiltu, griezies pa kreisi un sekot glāzītēm. Pieejamība: ir bezmaksas stāvvieta, var piebraukt ar lielo autobusu, apmeklējums pieejams vecākiem ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ratiņkrēslā un ar kruķiem, objekts mājdzīvniekiem draudzīgs.

Senos laikos Rendā atradās viens no slavenajiem Kurzemes hercoga Jēkaba vīna dārziem, no kura ogām gatavotos Rendas skābos baltvīnus slavināja tuvu un tālu, tie bija iecienīti arī Jelgavas galmā.

Kanādas latvietis Mārtiņš Vāgners jau daudzus gadus audzē vīnogas pie Niagāras ūdenskrituma – “Domaine Vagners(https://bandbniagara.com/wineries/domaine-vagners/). Viņš ir vēstures un vīnu entuziasts, varbūt pat pārgalvis. Ar informāciju par Kurzemes hercoga vīnu Mārtiņš pirmo reizi saskārās 1993. gadā, kad brālis atsūtīja Dārzkopības un biškopības žurnālu. Vēstures liecībās ir minēts, ka Kurzemē pirmie stādi ar gaišām ogām tika vesti no Reinas apgabala Vācijā. Ir ticamas aizdomas, ka tās ir bijušas Riesling vīnogas, jo šīs ogas radušās jau pirms 500 gadiem. 

No tā paša reģiona M. Vāgners atveda uz Latviju tūkstoti  ‘Weisser Riesling ’ šķirnes stādus un netālu no vēsturiskās vīnogu audzēšanas vietas Rendā izveidoja 3,5 hektāru lielu vīnogulāju ar augstākās klases Rietumeiropas vīnogām. Paplašinot vīna dārzu, viņš turpināja stādīt arī citas šķirnes – ‘Weisser Riesling ’, ‘Chardonnay ’, ‘Blauer Frühburgunder ’, ‘Dornfelder ’, Baccus ’, ‘Gelber Muskateler (sīkāk par šķirnēm: http://www.vinicurlandia.com/vino/), tagad kopumā šeit aug 16 šķirņu vīnogas. Pakāpeniski uzbūvēja ēku degustācijām un viesu uzņemšanai, blakus – arī mazu vīna ražotni un pagrabu. Tā ir viņa sirds vieta.

Šeit top ekskluzīvi vīni, atgriežot apritē seno laiku Rendas vīnu atspirdzinoši skābo garšas buķeti. Rūpīga darba un eksperimentu rezultātā tiek iegūti unikāli vīni, kas apvieno Rietumeiropas vīnogu aromātu ar ziemeļu sajūtām. Vēsturisks baudījums! Tas mijas ar pagājušo  un mūsdienīgo, atklājot jaunas nianses vīnu pasaulē. Šeit ir kas vairāk par vīnogulāju: tas ir vēsturisks piemineklis un te ir iespēja nobaudīt tādu vīnu, kādu baudījuši augstmaņi 17. gadsimtā.

Šeit dara medus vīnu (senākais alkoholiskais dzēriens, brūvēts jau 1000 gadus senā pagātnē), 3 veidu sausos sarkanvīnus, sausos baltvīnus, rozā vīnu un pēc apmeklētāju pieprasījuma šogad arī 3 veidu saldos vīnus.

Apciemojuma laikā ir iespēja uzzināt vairāk par hercogu Jēkabu un viņa vīna avantūru Kurzemes hercogistē, noskaidrot, kas ir Vitis Vinifera, gūt ieskatu vīna ražošanas procesā un, protams, degustēt “Vini Curlandia” saražotos vīnus. Sezonas laikā ir iespēja nogaršot īstās vīna vīnogas.

Informācija aktualizēta 5.12.2023.
Foto no “Vini Curlandia” arhīva.

   

Apkārtnē: Īvandes upītes ūdenskritumi – trīs kritumu kaskāde, Rendas luterāņu baznīca, Rendas Velna laiva.


Saistītie ceļveži un raksti:

  1. “Kurzemes Šveice”: Kandava – Sabile – Abavas rumba – Māras kambari – Renda – Kuldīga – maršruta ceļvedis


Rezervē naktsmājas Kuldīgā



Booking.com