Pēterupes skola (bijušajā Plades krogā) – Saulkrasti

Barons Augusts fon Pistolkorss 1855. gadā uzdāvināja draudzes skolai Kāpu Ķīšu mājas, ko par godu māsai nosauca par Augustes skolu. Vēlāk viņš Augustes skolu pārcēla uz Plades krogu, kuru pārbūvēja mācību vajadzībām. Plades draudzes skolā bija jāmaksā neliela skolas nauda. Pistolkorss atmiņās rakstīja: “Kad 1854. gada 20. oktobrī nomira mana mīļā māsa, man gribējās viņas piemiņai radīt dzīvu, paliekošu pieminekli, tāpēc es jūras mājā ierīkoju skolu, kuru nosaucu viņas vārdā – Augustes skola”.

Baltijas rusifikācijas periodā 1887. gada 17. maijā Latvijas skolas tika atdalītas no baznīcas. Par obligātu mācību priekšmetu kļuva krievu valoda. Izņēmums nebija arī Plades skola.

Tuvākajā apkārtnē Plades skola bija vienīgā labi apmeklētā mācību iestāde. Vēlākajos gados tajā mācījās ap simts skolēnu, kas ieradās pat no Pabažiem un Žīdu ciema (tā dēvēja tagadējo Zvejniekciema teritoriju, kas atrodas pie vecās zivju pārstrādes fabrikas).

1929. gadā skolas ēku no Bīriņu pagasta atpirka Latvijas bērnu palīdzības savienība un tajā ierīkoja bērnu vasaras atpūtas koloniju “Rūķīši” (mūsdienās to sauktu par atpūtas nometni). Tajā vasaras pavadīja apmēram 120 Latvijas un Igaunijas bērnu. Kolonija pastāvēja līdz 1940. gadam, pēc tam tur ierīkoja dzīvokļus. Celtni nojauca 20. gs. 70.gados, tagad šajā vietā ir dzīvojamās mājas.

Informācija aktualizēta 01.12.2019.

Saistītie ceļveži un raksti:


Rezervē naktsmājas Saulkrastos
Booking.com