Dabīgo čipsu un citu našķu ražotne “Latnature” – Rauna

Mazajā uzņēmumā pēc īpašas receptes tiek gatavoti netradicionālu garšu dārzeņu čipsi, dārzeņu sausmaizītes un citi gardumi. Ražotnes saimniece Zane Krēsliņa-Plētiena pierāda, ka našķi var būt ne tikai garšīgi, bet arī neparasti un veselīgi. Aizraujoša ekskursija ražotnē atklās gan to tapšanas procesu, gan ļaus izbaudīt garšu dažādību.

Dabīgo čipsu un citu našķu ražotne “Latnature”

Piedāvājums: ekskursija čipsu ražotnē, iepazīšanās ar produkta tapšanas procesu, veselīgo gardumu degustācija, iespēja tos iegādāties. Aktīvākajiem ciemiņiem tiek piedāvāts izprast veselīgo našķu sastāvu un pašiem pagatavot dārzeņu trifeles un “Popīšus” – veselīgas konfektes uz kociņa. Ekskursija ražotnē ar degustāciju: 2,50 EUR personai. Radošā trifeļu gatavošanas meistarklase: 3,50 EUR personai. POPĪŠU darbnīca: 4 EUR personai. Iepriekšēja pieteikšanās.

Garšīgs un veselīgs

“Brauc uz Raunu un atklāj ko jaunu!” doties ceļā uz mazo Ziemeļvidzemes pilsētiņu moži aicina “Latnature” mājaslapa. Dabīgo čipsu ražotne, nenoliedzami, būs viens no šiem atklājumiem. Esat garšojuši burkānu, sīpolu, biešu, seleriju un Kalē kāpostu čipsus? Esat mielojušies ar tomātu, burkānu un biešu sausmaizītēm, ogu rullīšiem, našķojušies ar upeņu cepumiem?

Lūk, to visu piedāvā jaunais neparasto garšu piedzīvojums. Nelielā, omulīgā namiņā Tanīsa pilskalna pakājē jau piecus gadus top gandrīz 30 veidu veselīgi un gardi našķi. Uzsvars te būs likts uz vārdu “veselīgi”, jo gardumi top, nepievienojot cukuru un mākslīgos pārtikas uzlabotājus. Alternatīvais saldinātājs ir medus, ogas, dateles, kļavu sīrups. Lai saglabātos dārzeņos esošie, mums tik vajadzīgie vitamīni, lielākā daļa našķu tiek kaltēti zemā, līdz 45 grādu temperatūrā.

Tā kā ražotnes saimniece Zane Krēsliņa-Plētiena ir veselīga dzīvesveida piekritēja (bet tas ietver arī veselīgu ikdienas uzturu), tad ir saprotams viņas motīvs izveidot ražotni, kas nodarbojas tikai ar dabīgu, veselīgu produktu radīšanu.

Šos savdabīgos našķus pratīs novērtēt ikviens, kam rūp, ko viņš ēd. Iegūta arī oficiāla atzinība – SIA «Latnature» ir starptautiskās pārtikas izstādes «Rīga Food 2016» gada konkursa balvas «Tautas garša» ieguvēja.

Galvenais uzdrīkstēties

Viss vienmēr sākas no idejas. Zanes sirdsdarbs bija un arī joprojām ir puķu audzēšana, taču ziemas nāca ar lērumu brīva laika un ar nemieru, ka vajag vēl kaut ko. Un tad radās ideja par našķiem, kas tiek gatavoti no dārzeņiem. Līdzās puķēm Zanes dārzā auga arī dārzeņi, kuriem pielietojums tika atrasts ražotne. Tagad Zane našķu gatavošanai pati izaudzē ķirbjus un Kalē kāpostus, bet pārējos dārzeņus iepērk no Raunas un apkārtējo novadu zemniekiem.

No idejas nonākt līdz smeķīgam, kvalitatīvam našķim, ko piedāvāt arī citiem, nav tik ātri un vienkārši. ”Pats galvenais ir uzdrīkstēšanās darīt”, – ir atzinusi uzņēmēja. “Vajadzīga drosme, uzņēmība un ticība sev. Man vienmēr ir bijusi ļoti liela enerģija, un cilvēki brīnās – kur es varu skriet no rīta līdz vakaram? Man pietiek spēka.”

Lai uzsāktu savu biznesu, atspērienu devis pašvaldības konkursā iegūtais atbalsts topošajiem uzņēmējiem. Ražotnes attīstībai realizēti divi LEADER projekti, kas ļāva iegādāties kaltes, saldētavas un citu nepieciešamo aprīkojumu. Šobrīd mazajā ražotnē divi darbinieki.   

Soli pa solim nonākts līdz labākajām receptēm. No sākotnējās domas klasiski gatavot dārzeņu čipsus eļļā Zane drīz vien atteicās. Tos gan pie datora un televizora grauž lieli un mazi, taču – ak vai, cik neveselīgi! Tā nonākts līdz saudzīgajam režīmam, kad čipsus lēni kaltē līdz 45 grādu temperatūrā.

Laikam ritot, čipsiem pievienojās arī dārzeņu cepumi, augļu rullīši un dārzeņu trifeles. Uzņēmējai ideju netrūkst, un nu tapis vēl nebijis piedāvājums – bezgrēka konditorejas izstrādājumi. Izskaidrojoši sakot,  – tortes bez miltiem un cukura. Izrādās, arī tādas tās var būt.

Noderīgas receptes Zane atrod arī internetā, taču tās tiek radoši papildinātas un, pārveidotas, meklējot vislabāko garšu. Nav tik vienkārši, ja produktā jāapvieno selerijas, pētersīļi vai bietes, kas gan ir veselīgas, bet daudziem šķiet neēdamas, ar garšīgajām zemenēm vai upenēm. Vai šo dārzeņu un ogu draudzībā radīsies iekārojams našķis? Pirmie jaunās garšas vērtētāji parasti ir ģimene – vīrs, meita un dēls. Ja viņi un vēl citi radinieki un draugi atzīst jauno produktu par labu esam, sākas tā ceļš tautās.

Dabīgo čipsu un citu našķu ražotne “Latnature”

Iepazīstam, garšojam

Kad iegribas veselīgus, vēl negaršotus kārumus, ir jādodas uz Raunu. Ražotnē varēsiet savām acīm redzēt, kā top produkti, un pārliecināties, ka čipsu un citu našķu gatavošana ir visai smalks un ķēpīgs roku darbs, – dārzeņi jānomizo, smalki jāsagriež, jāpievieno dabīgās garšvielas, kas piešķir izlolotās garšas nianses. Tās izjusti varēs izgaršot tieši uz vietas ražotnē, kur gaisā virmo svaiga smarža. Nedrīkst aizmirst arī par mājās palicējiem. Tieši ražotnē ir visplašākā našķu izvēle ciemkukulim.

Ja ir laiks un vēlēšanās, varat piedalīties meistarklasēs un savām rokām pagatavot dārzeņu trifeles un popīšus. Kas zina, varbūt iepatīkas.

© Anita Banziņa, 25.02.2021.

Informācija aktualizēta 09.04.2021.
Foto no SIA “Latnature” arhīva.

Dabīgo čipsu un citu našķu ražotne “Latnature” – Rauna




Rezervē naktsmājas



Booking.com