Uzņēmums “Latvijas Ķiploks” Raunā

SIA “Latvijas Ķiploks” ražo 30 dažādus produktus no Latvijā audzētiem ķiplokiem: garšvielas, veselības stiprinošas tējas, našķus un dzērienus, tradicionālos marinējumus un pesto. Apciemojot neparasto uzņēmumu Raunā, būs iespēja dzirdēt atraktīvu stāstījumu par ķiplokiem, baudīt ķiploku saldējumu, saldo torti, kokteiļus un kreptīgu zupu.

Par ķiploku karalienēm sauktās Sintija Rude un Inese Krūklīte ķiploku piešaujot teju visiem ēdieniem. Gaišā doma ieņemt brīvo ķiploku nišu 2011. gadā radusies diplomētai pavārei Sintijai. Sāka viņa ar ķiploku audzēšanu, bet drīz radās nākamā ideja – gatavot ķiplokus kā garšvielu. Projektu vadības kursos satikusi Inesi, pieredzējušu mārketinga speciālisti.

2014. gadā Sintija un Inese dibināja SIA “Latvijas Ķiploks”. Sākušas ar ķiploku granulām, pulveri un tēju, tagad viņas gatavo jau 30 dažādus produktus no Latvijā audzētiem ķiplokiem. Te top izcilas garšvielas, veselību stiprinošas tējas, interesanti našķi un dzērieni, kā arī tradicionālie marinējumi un pesto. Lai gan ražošanā ieviestas arī modernās tehnoloģijas, roku darbs ir un būs pamatu pamatā. Tas rada produkcijas nemainīgo vērtību – kvalitāti!

Savā nepilnu hektāru lielajā laukā uzņēmējas izaudzē ap četrām tonnām ķiploku, pārējos iepērk, gadā pārstrādājot savos ražojumos ap 15 tonnām. Pašas audzē Latvijā selekcionēto un vienīgo reģistrēto ziemas ķiploku šķirni ‘Kente‘.

Degustācija

Ražotnes īpašajā viesu zālē pavadītais laiks būs kā relaksējošs un aizraujošs ceļojums. Šeit, “ķiploku namiņā”, kas Raunā jau kļuvis par iecienītu tūristu pieturas punktu, saimnieces koši izstāsta par savu aizraušanos ar ķiplokiem, kā viņas pašas tos audzē, kādus produktus ražo, ķiploku kulinārās īpašības un nozīmi veselībā. Apciemojuma neatņemama sastāvdaļa ir degustācija. Iespējams pieteikt maltītei gan kreptīgu zupu un kokteiļus, gan neparastus gardumus – ķiploku saldējumu un saldo torti ar ķiplokiem. “Ķiploks ir jāmīl un jāizprot tā smalkumi, citādi līdz elegantai buķetei, kad visas garšas nostājas līdzsvarā, netikt,” tā viņas saka. Dažkārt ar recepti nākas pacīnīties pat pāris gadu, kā tas noticis ar pašu jaunāko ražojumu – ķiploku saldējumu. Arī alus, kas sadarbībā ar vietējo darītavu “Malduguns” klajā laists 2018. gada Ķiploku festivālā, licis ilgāk pasvīst.

Produkcija

Ķiploku tējas, kas stiprina imunitāti, attīra un izvada no organisma liekos toksīnus. Gripas, bronhīta vai citu saaukstēšanās slimību gadījumā, tēja labi izsilda organismu un uzmundrina, līdz ar to paātrinās izveseļošanās laiks. Ir arī ķiploku tēja ar ingveru, tai raksturīga ingvera asā garša un sildoša iedarbība. Skābenāka un vitaminizētāka ir ķiploku tēja ar upenēm. Ķiploku medus ir lietojams imunitātes stiprināšanai, dažādu tēju un silto dzērienu gatavošanā un saldināšanā, kā arī piešķirs labu garšu buķeti ēdienu gatavošanā.

Garšvielas: ķiploku granulas, kas pievienojamas sviestmaizēm un salātiem, zupām un putrām, dažādām mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem, kā arī pavisam noteikti medījumu ēdieniem. Ķiploku pulveris der dažādiem ēdieniem; sviestmaizēm, olu ēdieniem, biezpienam, sviestam, taču izcilāko garšas buķeti tas dos zupām, aukstajām un karstajām mērcēm, sautējumiem, dažādiem gaļas ēdieniem, zivju un jūras velšu ēdieniem. Lai iegūtu maksimālo ķiploku jaudu, pulverus ēdienam pievieno tā gatavošanas vidus vai beigu procesā.

Ķiploku ziedkātu pesto lieto pie sviesta, salātiem, aukstām un karstām mērcēm, marinādēm, gaļas un zivju ēdieniem, zupām. Marinēti ķiploki būs garda kraukšķīga uzkoda. Pikantos salātos, zupās, marinādēs vai kā uzkoda derēs Marinēti ķiploku ziedkāti.

Pieejami arī našķi un dzērieni: ķiploku kompete – gan našķis, gan profilaksei pie kakla kasīšanās. Tās mēdz būs ar upenēm, avenēm, zemenēm, cidonijām, ingveru un ar citronu. Augstas kvalitātes tumšā šokolāde lieliski sadzīvo vienā gabaliņā ar augstas kvalitātes ķiploku. Tā šokolādes ēdājam sniegs laiku un domu lidojumu, kas veltīts tikai šokolādes baudīšanas procesam. Ķiploku alus – brūnais eils. Tās garšas buķete ir riekstaina, viegli grauzdēta un iesalaina, tai piemīt ķiploka aromāts pēcgaršā. Labi iederēsies pie grilētiem ēdieniem. Ķiploku šanpsts – tiem, kas grib ilgi dzīvot un nevēlas novecot.

Produkcijas iegāde tiešsaistē: http://latvijaskiploks.mozello.lv/veikals/.

Informācija aktualizēta 23.12.2020.

Saistītie ceļveži un raksti:

  • (Priekuļi) – RAUNA – Auļukalns – Drusti – (Jaunpiebalga) – maršruta ceļvedis
  • ķiploks – informatīvs raksts

Rezervē naktsmājas



Booking.com